Tartus kogunevad vanausuliste uurijad

Sel nädalalõpul Tartu Ülikoolis toimuval konverentsil „Vana usk Venemaal ja võõrsil: teadusuuringute hetkeküsimused“ arutatakse vana usu ajaloolisi ja nüüdisaegseid küsimusi. Konverents toob kokku teadlased ja vana usu sugulasgruppide esindajad Venemaalt, Eestist, Leedust, Lätist ja teistest riikidest.

Konverentsi korraldab Tartu Ülikooli usuteaduskond koos Uurali Föderaalülikooli arheograafiliste uuringute laboriga. Konverentsi ühe korraldaja, Tartu Ülikooli kirikuloo vanemteaduri Irina Paerti sõnul on konverentsi teemade ring ja ajaline mõõde lai. „Käsitletakse näiteks 19. sajandi vanausuliste nõukogu debatte, 20. sajandi Briti seikleja Stephen Grahami kirjeldusi vanausuliste käsikirjade ornamentikast ning 21. sajandi vanausuliste perekonnastruktuure. Tänapäevaseid vana usu küsimusi vaagivad konverentsil vanausuliste esindajad Eestist ja Lätist,“ kirjeldas Paert.

Vanausuliste lahkulöömine Vene Õigeusu Kirikust oli 17. sajandi Euroopa ajaloos üks märgiline episood, sest tõi kaasa vastandumise. Vanausulised moodustasid usulahu, mis kaitses muistseid vene rituaale ja tavasid, kuid Vene Õigeusu Kirik nõudis tavade reformi. Kiriku ja riigi repressioonid päädisid vanausuliste põgenemisega. Mõned grupid jõudsid Balti riikidesse ja Peipsi äärde, osa vanausulisi põgenes sügavamale Venemaa sisemusse, leides varjupaiga Uurali mäestikus. Sajandite kestel on vahemaa vanausuliste gruppe lahutanud, aga neid ühendab pühendumus samale pühale traditsioonile.

Aja jooksul on vanausuliste grupid ümbritseva ühiskonnaga lõimunud. Balti riikides on vanausulised märkimisväärselt mõjutanud usulise maastiku kujunemist. Uuralis oli vanausulistel suur mõju linnaelu ja tööstuse arengule. Seal on nende pärandina säilinud ka suur hulk kaunistatud käsikirju. Need käsikirjad on hoiul Uurali Föderaalülikooli arheograafiliste uuringute laboris, mis ongi kujunenud üheks maailma tähtsaimaks vanausuliste uuringute keskuseks.

Konverents toimub 24.–26. maini Tartu Ülikooli peahoones. Korraldusmeeskonda kuuluvad Irina Paert ja James White Tartu Ülikoolist ning Irina Pochinskaia Uurali Föderaalülikoolist. Konverentsi materjalid on vene ja inglise keeles.

Lisateave: Irina Paert, Tartu Ülikooli kirikuloo vanemteadur, irina.paert@ut.ee